Aπό τη νέα δημοσιογράφο: Πανοπούλου Παναγιώτα Είναι πολλές οι φορές που έχει διαρρεύσει η φήμη πως υπάρχει πιθανότητα να καταστραφεί ο κόσμος. Το 2012 είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια να πανικοβάλουν το κοινό. Η αιτιολογία είναι αλήθεια πως ποτέ δεν έχει γίνει φανερή καθώς και το ποιος την διαρρέει. Μιας και από τότε που γεννηθήκαμε οι γονείς μας λένε πως ποτέ και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, οικονομικοί λόγοι είναι πιθανό να κρύβονται πίσω από την πρακτική αυτή.
Μπορεί να μας φαίνεται απίστευτο και να ειρωνευόμαστε όλη αυτή την προσπάθεια, γελώντας όμως αν κάποιος βασιστεί στην πλύση εγκεφάλου του κοινού μπορεί να πετύχει πολλά. Άλλωστε ο εγκέφαλος παίζει πολλά τερτίπια.
Φυσιολογικοί λόγοι για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, θα ήταν οι θρησκευτικοί. Οι θρησκείες του κόσμου ίσως βασίζονται σε κάποια αιτιολογία που μετρά και αυτή θα ήταν: «μετανοήστε… γιατί το τέλος έρχεται». Απλά γίνεται πια απτότερο το τέλος, είναι σαν να πιέζουν τον κόσμο να συμμορφωθεί όσο είναι καιρός! Δηλαδή απλά θέματα ηθικής και αξιών, προσπαθώντας να διασώσουν τον κόσμο από την διαφθορά που έχει περιέλθει… όπως θα έλεγαν και οι ίδιοι!
Οι οικονομικοί λόγοι όμως, που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το «τσουνάμι» είναι αυτό που λέμε «2012 κρίσεις»!! Άλλωστε έχουμε ακούσει άπειρες φορές και για οικονομική κρίση στο κόσμο αλλά και για καταστροφή, ακόμα και αν δεν φέρει το ένα το άλλο(!) ή μήπως θα το φέρει; Πρόσφατη τομή και αλλαγή στη ζωή μας είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Άλλη μια σύμπτωση;
Η οικονομική καταστροφή μιας χώρας, η πτώχευση αλλά και απλά η ύφεση της αγοράς είναι βόμβα που αναταράσσει χιλιάδες ζωές και φέρνει επονείδιστες σκέψεις για την παθούσα χώρα καθώς και την συντριβή της ζωής των πολιτών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δηλαδή την οικονομική καταστροφή του κόσμου, τουλάχιστον του κόσμου όπως τον ξέρουμε ως τώρα, με οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα στηριγμένο σε δομές. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ίσως και να διέρρευσε και αυτή η φήμη. Φυσιολογική αντίδραση του κάθε ατόμου είναι πως, αν το 2012 ο ήλιος σβήσει, η γη συντριβεί και η ζωή τελειώσει, πρέπει να ζήσουμε ό,τι προλάβουμε. Μας έρχεται στο μυαλό το τραγούδι «τα λεφτά είναι δανεικά» και έχουμε μια τάση να ξοδεύουμε περισσότερο. Άρα, απομακρύνουμε έμπρακτα τον οικονομικό θάνατο. Όχι όμως και από τον πιθανό φόβο να πεθάνουμε οργανικά…
Ίσως όμως αυτό να είναι όλο, και η τροφή της φήμης αυτής να κρύβεται πίσω από το φόβο και τον πανικό, ή μήπως απλά είναι απλά μια τυχερή στιγμή συγχρονισμού της οικονομικής κρίσης με το 2012;Ο χρόνος θα δείξει.