Eπισκέπτες..

contatore visitewebsite counter

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Νέα μέτρα κατά του ελλείματος..

Τις ερχόμενες εβδομάδες θα ενημερώσει ο Γ.Παπαθανασίου την Κομισιόν για τα μέτρα με τα οποία θα επιδιώξει να μειώσει το έλλειμμα φέτος στο 3,7% του ΑΕΠ.
Το Ecofin έχει ζητήσει από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της επιτήρησης, την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2009 μέσω μόνιμων μέτρων περιορισμού των δημόσιων δαπανών και τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup) τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο (σήμερα συνεδριάζει το Ecofin), ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε τους ομολόγους για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει και τα οποία θα πρέπει να ανακοινώσει στην Κομισιόν έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε καλό και «χαλαρό» κλίμα, καθώς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η Κομισιόν εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις σε χώρες με σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης της ύφεσης, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για το σύνολο της ευρωζώνης.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρθηκε «στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2010».

Ο Ισπανός επίτροπος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες και ότι ο κ. Παπαθανασίου θα ενημερώσει τις ερχόμενες εβδομάδες το Συμβούλιο για τα μέτρα βάσει των οποίων θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009.

Ο επίτροπος υπενθύμισε την πρόβλεψη ότι το ελληνικό έλλειμμα θα είναι το τρέχον έτος στο 5%. Σε ό,τι αφορά το 2010, ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% θα είναι περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Πάντως, ο κ. Αλμούνια δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο λήψης των νέων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί, ανάλογα με τον εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, να ανακοινωθούν μέσα στο καλοκαίρι, στις αρχές του φθινοπώρου ή σε δύο φάσεις.

Για να μειωθεί το έλλειμμα στο 3,7% χρειάζονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το οικνομικό πειτελείο, είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η νέα αύξηση του ειδικού φόρου σε ποτά και τσιγάρα, η αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και η επιβολή τέλους στα καρτοκινητά.

Επίσης εξετάζεται η αύξηση του ανώτατου συντελεστή εισοδήματος, αλλά και νέο «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2010.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να ξεκινήσουν τη μείωση των ελλειμμάτων τους μόλις η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, με τον επίτροπο Αλμούνια να αναφέρει ότι η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Αλμούνια είπε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά το 2010, πιθανόν μετά το πρώτο τρίμηνο, και ότι αυτό το διάστημα θα ήταν το κατάλληλο για την έναρξη της σύγκλισης των προϋπολογισμών. «Μας φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για την έναρξη της σύγκλισης των προϋπολογισμών» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου