Eπισκέπτες..

contatore visitewebsite counter

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Δεσμεύσεις Παπαθανασίου στο Ecofin


Δεσμεύσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, αναμένεται να αναλάβει ο Γ.Παπαθανασίου στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

Τα σενάρια που εξετάζονται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με Τα Νέα, είναι μέτρα άμεσα, αργότερα ή σε δύο δόσεις.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων είναι μηδενικός, ενώ αντίθετα οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό άνω του 20%.

Έτσι, τα έσοδα που αναζητούνται ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, το Ecofin έχει ζητήσει από την Ελλάδα να ξεκινήσει από το 2009 μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2010. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει προθεσμία στην Ελλάδα να καταθέσει ένα πακέτο μέτρων έως τις 24 Οκτωβρίου.

O υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου θα πάει σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιείται το βράδυ η συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης (Eurogroup) και αύριο, Τρίτη, το τακτικό Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εcofin).

Ο κ. Παπαθανασίου θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα φορολογικάμκαι διαθρρωτικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει και πάλι προς τα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ.

Στην ατζέντα των συμβουλίων κυριαρχούν η συζήτηση των προτάσεων που ετοίμασε η Κομισιόν στο τέλος Μαΐου για την αναμόρφωση των κανόνων εποπτείας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων στήριξης των τραπεζών.

"ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου